Amsterdam en Slavernij

De stad Amsterdam was vanaf het begin van de zeventiende eeuw tot met de afschaffing van slavernij in 1863 nauw betrokken bij de trans-Atlantische slavenhandel en slavernij in West-Indië. Als belangrijkste zetel van de West-Indische Compagnie (WIC) en mede-eigenaar van de Sociëteit Suriname was Amsterdam actief betrokken bij de trans-Atlantische slavenhandel. Daarnaast waren talloze Amsterdammers direct of indirect bij deze handel betrokken. De weerslag van deze betrokkenheid vind je in de Amsterdamse archieven. De archieven van de stad, van handelshuizen, familiearchieven en niet in de laatste plaats in de notariële archieven.

Met Amsterdam en slavernij wil het Stadsarchief Amsterdam laten zien wat voor type bronnen er over de slavenhandel en slavernij te vinden zijn. Van plantage-inventarissen, ongepubliceerde manuscripten tot ooggetuigen van mishandeling aan boord van slavenschepen.

Naast een overzicht is deze website tevens bedoeld als startpunt voor verder onderzoek naar de slavenhandel en slavernij in de Amsterdamse archieven.

Het online stadsarchief is hier beschikbaar.
In het Stadsarchief zijn nog veel documenten te vinden met betrekking tot de Trans-Atlantische slavenhandel en slavernij in het Caribische gebied, zoals:

– Surinaamse plantages in het Stadsarchief Amsterdam (PDF)

– Documenten over slavenschepen (1596-1792) in het Stadsarchief Amsterdam (PDF)

– Inventaris van de op Suriname betrekking hebbende stukken in het Stadsarchief Amsterdam (samengesteld door en met inleiding van Jean Jacques Vrij)

%d bloggers liken dit: