Keti Koti Dialoogtafel

We moeten samen de stenen uit het verleden oprapen, zodat onze kinderen er
niet over struikelen.

Surinaams gezegde

Sinds 2007 brengt de stichting Keti Koti Tafel gemiddeld 1000 personen in het land bij elkaar om een persoonlijke dialoog te voeren over de gedeelde slavernijgeschiedenis. Het landelijk Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) en Movisie hebben inmiddels de Keti Koti Tafel geselecteerd en aanbevolen als een effectieve interventie ter bestrijding van discriminatie en racisme.

Actueel – Keti Koti Tas voor huiskamerdialogen:

In Juni 2020 zijn er honderden Black Lives Matter demonstraties gehouden over de hele wereld, waaronder in Nederland. Omdat de pandemie het onmogelijk maakt om grootschalige bijeenkomsten te organiseren waarin hier op community vivo over wordt gepraat, heeft de stichting Keti Koti Tafel een een alternatieve gespreksindicator bedacht: de Keti Koti Tas, samengesteld ten behoeve van een huiskamer-viering van de afschaffing van de slavernij en persoonlijke dialoog over de erfenis van ons gedeelde slavernijverleden.

In de Keti Koti dialoogtas zit een bijna kant en klare Surinaamse maaltijd (bestaande uit vegetarische pindasoep en een stuk boyo als dessert), een uitgebreide en informatieve handleiding met toelichting op de bijbehorende rituelen, de uitleg van het dialoogthema en met prikkelende vragen over het verleden, het heden en de toekomst. Rekening houdend met de huiselijke context waarin Keti Koti nu gevierd zal worden heeft de stichting Keti Koti Tafel dialoogvragen voorbereid die voor familieleden, vrienden en buren een veilige aanleiding zullen vormen om elkaar persoonlijk weer anders te leren kennen.

Locaties: OSCAM, Amsterdam Museum, Muiderkerk Amsterdam.

Waar en wanneer vindt de Keti Koti dialoogtafel plaats?

De Keti Koti Tas wordt in meerdere steden in het land verspreid, nadat deelnemers zich vooraf hebben aangemeld, zodat alle deelnemers op die dag in hun huiskamer of aan hun keukentafel zelf de afschaffing van de slavernij kunnen vieren en reflecteren op vragen die verband houden met die geschiedenis. Naast deze huiselijke setting zullen de initiatiefnemers van de Keti Koti Tafel op woensdag 1 juli vanaf 18.00 uur via een live-stream vanuit Het Nationale Theater in Den Haag een Keti Koti Tafel en Keti Koti dialoog faciliteren, zodat de honderden huiskamers virtueel met elkaar verbonden worden in een nationale Keti Koti dialoogtafel.

Tas gemist? No Spang! Lees hieronder de uitleg over de dialoog De Kon Na Leti waarmee je met eigen ingrediënten de dialoog kan aangaan.

De Keti Koti Tafel is een initiatief van Mercedes Zandwijken en dr. Machiel Keestra, geïnspireerd op de joodse Seider-tafel en het Amerikaanse Kwanzaa.

%d bloggers liken dit: