Black Achievement Month 2020: een terugblik

Black Achievement Month – Helden
Daniel Robert Silva (ambassadeur BAM) gefotografeerd door Les Adu.

De Black Achievement Month stond dit jaar in het teken van ‘helden’. Met speciale aandacht voor alle helden uit de zorgsector die zich inzetten tijdens de coronapandemie. De veranderende maatregelen rondom covid hebben veel impact gehad op de programmering van de Black Achievement Month. Een aanzienlijk deel van de events is afgelast of uitgesteld. In een aantal gevallen is een voorstelling zonder publiek voortgezet en is er livestream beschikbaar gesteld.  

In deze post blikken we terug op 4 evenementen uit de programmering. We hebben 2 films bekeken en waren aanwezig bij een gespreksavond van de Nationale Opera & Ballet. Ook bespreken we de nieuwste expo van the Black Archives Amsterdam ism OBA: Zwarte Beweging: #BlackLivesMatterNL.

Wata Mula (2020, Kevin Osepa)

Wata Mula | copyright Kevin Osepa

De plek waar de longen van een eiland zich bevinden, “waar het eiland ademt”, wordt wel eens gezegd over de rotsen en het koraal dat in het noorden van Bandabou een levende zoutwater put vormen. Het water golft er omhoog alsof het iets naar boven blaast. Wijsheden, geheimen, eeuwenoude kennis. In de korte film van beeldend kunstenaar Kevin Osepa vertolkt deze mysterieuze plek een centrale rol. René, een jongeman die het verhaal vertelt over zijn zoektocht naar zichzelf, heeft een speciale verbinding met deze plek op het eiland. Wata Mula, zijn bestemming in een intensive zoektocht, lijkt ook symbool te staan voor de antwoorden die René treft over zichzelf: hij vind er terug wat hij altijd bij zich heeft gedragen, maar niet altijd heeft kunnen vasthouden; de spirituele kennis van zijn voorouders. Hij vind er resolutie in het besef dat identiteit van vloeiende, veranderlijke aard is. Net als het water laat identiteit zich niet bedwingen door de muren eromheen. De film duurt 26 minuten en spreekt tot hedendaagse vraagstukken rondom spiritualiteit, gender en cultureel erfgoed. Osepa vertelt in die 26 minuten een verhaal van oneindigheid en tijdloosheid waarvan de urgentie zichtbaar wordt en met een tederheid waarmee René tijdens zijn reis omarmd wordt.

Bekijk de trailer en meer werk van Kevin Osepa op zijn website.

https://www.kevinosepa.com/watamula#0

Bulado (Eché Janga, 2020)

filmposter Bulado | Eché Janga

Kenza, een elfjarig meisje woont samen met haar vader en opa op een autosloperij. Naast de afwezigheid van haar moeder zijn het spiritualiteit, religie, kolonialiteit en migratie die maken dat de wereld die Kenza om zich heen treft verwarrend aandoet. Kenza, bijdehand en met veel lef, is een tegenpool van haar vader Rabarbou, die graag orde en regels naleeft. Kenza lijkt veel meer op haar opa die zich bekommert om een uit-schroot-gebouwd-portaal naar een andere dimensie en zich afzet tegen de Nederlandse invloeden op het eiland. Thuis is er strijd over het toelaten van het vorige leven in de vorm van overleden voorouders en moeder, een overleden hond, maar ook het koloniale verleden. Zowel op school als thuis lukt het Kenza niet zich veilig te voelen. Het is de reis ertussen waar ze het meeste zichzelf kan zijn en contact kan maken met haar overleden moeder. De wind lijkt Kenza gedurende de hele film te volgen als een troost en beschermer, een onverschillige partij waar ze altijd bij terecht kan. Een belangrijke vraag voor Kenza is: kun je missen wat je nooit heb gekend? Deze vraag vertegenwoordigt ook de spanning tussen de Europese en Caribische wereld, de spirituele energie van de tot slaaf gemaakte voorouders en het gedachtegoed dat alle kennis waarneembaar moet zijn.

Net als René in de film van Osepa speelt het verhaal zich af op Curacao en heeft Kenza allerlei vragen over haar familiegeschiedenis, spiritualiteit en haar eigen identiteit, thema’s die veelal terugkeert in films uit voormalig gekoloniseerde gebieden.

Bulado, winnaar van de Gouden Kalf 2020 voor beste film, is te zien in de bioscoop.
Bekijk de trailer op de website van Regisseur Eché Janga.

https://www.echejanga.com/

Black Archives ism OBA

In de OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam werd op 31 Oktober de collectie van Black Archives beschikbaar gesteld. Tegelijk werd er een nieuwe expositie geopend: Zwarte Beweging: #BlackLivesMatterNL. Wegens de covid-maatregelen hebben we de expositie nog niet mogen bezoeken, maar deze staat tot (in ieder geval) 14 december 2020 en daarom besteden we er hier graag aandacht aan. Op de website van de Black Archives wordt de expositie omschreven:

“In 2020 is het 147 jaar geleden dat de slavernij in de Nederlandse kolonies in de voormalige kolonies in ‘de West’ werd afgeschaft. In die 147 jaar is er een lange geschiedenis van verzet tegen racisme en emancipatiestrijd ontstaan dat nog steeds in beweging is. Fotograaf Mona van den Berg maakte 147 portretten van mensen die op hun eigen manier bijdragen aan zwarte emancipatie.  In deze expositie tonen we daarnaast werk van AiRich, Leonel Piccardo i.s.m. Naomie Pieter van Black Pride die in hun werk verschillende vormen van verzet, beweging en emancipatie van zwarte Nederlanders toont.”

Via de link vind je meer info over de boekencollectie van Black Archives en hoe je die leent en meer info over de expositie in de OBA. https://www.theblackarchives.nl/blmnl.html?lang=en

De livestream van de openingsavond bekijk je hier: https://www.youtube.com/watch?v=DShykCyutYQ

Nationale Opera & Ballet

In het kader van Black Achievement Month besteedde de Nationale Opera & Ballet dit jaar aandacht aan verschillende kunstenaars met een speciaal programma: twee avonden, waarvan een talkshow en de voorstelling Dancing Diversity. LNSV was aanwezig bij de talkshow The lands I live in burst out in archipelos.

De presentatie van de avond werd gedaan door Anthony Heidweiller (operamaker, bariton, associate artistic director Opera Forward Festival). Er waren optredens van Nienke Nasserian Nillesen en videofragmenten van operazangers uit de VS en Zuid Afrika. Het talkshowgesprek werd geleid door Sruti Bala (universitair hoofddocent Theaterwetenschap, UvA). Bala ging in gesprek met 3 kunstenaars over vragen rondom, diversiteit, inclusie, anti-racisme en hun ‘culturele routes’ in de wereld van opera en ballet: Gavin Viano (theatermaker en choreograaf), Djuwa Mroivili (pianiste docent in opleiding) en Manoj Kamps (componist, dirigent en theatermaker).

De hele avond is t/m 22 november terug te zien op https://www.operaballet.nl/online. Ook kan je hier de voorstelling Dancing Diversity bekijken, tevens onderdeel van de Black Achievement Month.  

Bekijk ook de video van de Black Achievement Lezing 2020, dit jaar verzorgd door sociologe Aspha Bijnaar:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: