Beeld

Kunst, documentaires, fotografie, video en ander beeldmateriaal rondom het slavernijverleden.

In de documentaireserie Geboeid: terug naar de plantage (EO) neemt de politieagent Dwight het samen met drie anderen op zich om hun wortels te vinden in het Surinaamse binnenland en de slavenregisters van toen. Op de website biedt een interactieve docu een mogelijkheid om de slavernij te ervaren door de ogen van hen die het ooit meemaakten. De verhalen zijn op waarheid gebaseerd.

De Slavernij (NTR) is een reportagereeks die het Nederlandse aandeel in de transatlantische slavenhandel belicht. Bekijk de reportage hier.

In de serie De Slavernij Voorbij onderzoeken Akwasi en Stacey Esajas op welke manier het slavernijverleden een rol speelt onder Nederlandse jongeren. Kijk de serie hier terug.

Amsterdam: Sporen van Suiker is een documentaire waarin Noraly Beyer en Typhoon hun door slavernij getekende familiegeschiedenissen ontrafelen, terwijl Patricia Kaersenhout door haar werk aanzet tot nadenken over dit slavernijverleden.

Nationale Keti Koti herdenking zoals NOS er verslag van deed kijk je hier terug.

Op de avond voor 1 juli 2020 verzorgde historicus Karwan Fatah-Black de jaarlijkse Keti Koti Lezing, een video van het event in Pakhuis de Zwijger kijk je hier terug.

Op zondag 16 augustus 2020 organiseerde het NiNsee een online talkshow in het kader van de Tula Herdenking 2020, bekijk de gehele talkshow hier terug.

De lezing in het kader van Black Achievement Month 2020, werd dit jaar voorgedragen door sociologe Aspha Bijnaar, Akademie van Kunsten faciliteerde dit. Behalve het terugzien van de lezing, lees je hier meer over de werkgroep die in het leven werd geroepen om kritisch te reflecteren op racisme.

Op het Youtube-kanaal van NiNsee vind je een verzameling van video’s over het slavernijverleden. Maar ook video’s en waarin maatschappelijke thema’s worden aangekaart en oplossingen voor hedendaagse problemen worden besproken.

%d bloggers liken dit: