Expo’s & Workshops

Slavernijverleden & het Scheepsvaartmuseum

Het Scheepsvaartmuseum wil bijdragen aan groeiend bewustzijn tegen institutioneel racisme door kolonialisme en slavenhandel op kritische wijze aan bod te laten komen in de tentoonstellingen educatieprogramma’s en publieksactiviteiten.

Locatie: Scheepsvaartmuseum

Heden van het slavernijverleden

Slavernij: een verleden dat tot de dag van vandaag de Nederlandse maatschappij mede vormgeeft en beïnvloedt.De tentoonstelling stelt de tot slaaf gemaakten en hun nakomelingen centraal.Persoonlijke verhalen brengen het slavernijverleden en zijn hedendaagse erfenissen dichterbij.

Locatie: Tropenmuseum

Sabi Suriname

Een Surinaams spreekwoord luidt: ‘Wan no sabi kan tron wan sabi’. Letterlijk vertaald: `Een niet weetje wordt een wel weetje’. En dat is precies wat er in Sabi Suriname gebeurt. Kinderen stappen er in een andere wereld en komen meer te weten over Suriname, de band met Nederland en de verbondenheid met de wereld. Ze varen mee op een pratende boot door het binnenland en spelen het Wat-is-waar? spel over de bosapotheek, een keukenhuisje, een verentooi en inheemse dierenbankjes. In de Toko doen ze boodschappen voor een heerlijk Surinaams gerecht. In Studio Dansi leren ze van een instrument hoe ze muziek kunnen maken op de vloer. En in het Verhalenhuis vertellen vier historische Surinamers – Anton de Kom, Boni, Tetary, Elisabeth Samson – hun verhaal over het verzet tegen koloniale machthebbers.

Locatie: Tropenmuseum

 Erfgoedmakers: Afschaffing Slavernij

Imagine IC ontwikkelde vorig jaar het educatieve programma Erfgoedmakers: Afschaffing Slavernij. In het programma leren kinderen aan de hand van het ontbijtbord dat gemaakt is door Studiomeiboom ter gelegenheid van het Keti Koti-ontbijt op 1 juli 2013 voorafgaand aan de herdenking van 150 jaar Afschaffing Slavernij in Suriname en de Antillen over de afschaffing van slavernij.

Locatie: Imagine IC

%d bloggers liken dit: