Podcast luistertips

We hebben een selectie van podcasts verzameld. Je vindt ze hier.

In de radio-documentaire Dichtbij wit gaat Nicole Terborg op zoek naar ervaringen, mechanismen en blinde vlekken in haar eigen omgeving. Ze gaat voor het eerst het gesprek aan met familieleden, vrienden, ervaringsdeskundigen en wetenschappers. Van colorisme in families, op toneel en in het klaslokaal tot in populaire cultuur. In de documentaire laat ze horen hoe ze voor het eerst haar omgeving te bevragen over dit verzwegen onderwerp. Luister hier.

De plantage van onze voorouders is een podcast die het verhaal vertelt van Maartje Duin die op zoekt gaat naar haar familiegeschiedenis. Tijdens haar zoektocht komt ze in contact met Peggy Bouva. Wat blijkt: hun voorouders woonden beide op de plantage Tout Lui Faut. Maar de ene familie bestond uit plantagehouders en de andere familie was tot slaafgemaakt. In de podcast reconstrueren ze samen het verhaal van de plantage waar dat verleden zich afspeelt. Beluister hier de trailer.

In de podcast Onderdrukking en Vrijheid van de Universitaire Bibliotheken Leiden bespreken de eerste twee afleveringen de rol van Nederland in de transatlantische slavenhandel. De eerste aflevering volgt de route van Angola naar Brazillie. In de tweede aflevering slavernij en opstand in de kolonie Suriname neemt historicus Karwan Fatah-Black luisteraars mee in de zoektocht naar sporen van slavernij op oude kaarten van de kolonie Suriname. Beluister de hele serie hier.

De podcast Achter het Verhaal is een serie van het AD waarbij een dieper wordt ingegaan op nieuwsitems. In een van de afleveringen bouwt Roel Maalderink voort op zijn videoserie Voxpop waarin hij eerder de straat op ging en aan mensen vroeg hoe racistisch ze zijn. Daar kreeg hij veel bijzondere antwoorden op, die hij voor deze speciale aflevering van de podcast doorneemt met cultureel antropoloog Sinan Cankaya. Beluister de aflevering hier.

De verhalen van Anansi, ook wel Anansi-tori (spin-verhalen) genoemd, zijn orale mythologische vertellingen over een spin in de jungle wiens avonturen symbool kwamen te staan voor ethiek en verlichting van de harde realiteit tijdens de slavernij. Van oudsher, werden Anansi-tori’s ter plekke via de oraliteit overgedragen. Ruud Schinkel creëerde een bundel waarin de oude verhalen opnieuw worden verteld in een kinderboek, in geschreven vorm. Voor wie de verhalen van Anansi liever luistert, is er ruim aanbod op Youtube (Nederlandstalig) en op Spotify (Engelstalig).

In deze podcast van Pakhuis de Zwijger spreekt Annick van Rinsum met Jennifer Tosch, oprichter van de Black Heritage Tours, over haar familiegeschiedenis en haar wensen voor de toekomst en hoe we volgens haar een anti-racistische samenleving kunnen nastreven. Luister de gehele podcast-serie van Pakhuis de Zwijger (met uiteenlopende maatschappelijke thema’s) hier terug.

In de podcast Het Voedselkabinet bespreken Helen Kranstauber en Samuel Levie de verhalen achter hun eten. In aflevering 6 gaan ze in gesprek met Ivette Foster over Keti Koti en koken ze samen met Maritha Kitaman Heri Heri. Ze bespreken hoe het gerecht refereert naar de Afrikaanse diaspora, de geschiedenis van kolonialisme, en de trots van Surinamers.

%d bloggers liken dit: