Jeugd

Hier plaatsen we al het nieuws over de manieren waarop het slavernijverleden jongeren bezig houdt.

Volgens Sohna en Lakiescha is er in het huidige onderwijs weinig gelegenheid om over onderwerpen als racisme te praten. “Onderwerpen als slavernij worden niet echt eerlijk verteld. Het wordt meer verteld vanuit het standpunt van de Nederlandse republiek.” Door de oneerlijke verhouding zijn Sohna en haar vriendinnen daarom een petitie gestart om onderwerpen als racisme verplicht te behandelen op school.  Ze waren te gast bij Fernando van Funx. Beluister hier het interview.

De Volkskrant deed verslag van jongeren die in verschillende landen met de beweging Black Lives Matter de straat op gingen: “Wat opvalt is dat het vooral jongeren zijn die de straat op gaan. ‘Het is hun toekomst die op het spel staat. Die motivatie zag je ook bij de klimaatdemonstraties’, zegt socioloog en publicist Shervin Nekuee. Jongeren mogen minder actief zijn in politieke partijen, ze zijn het des te meer in sociale bewegingen. En ze zijn wel degelijk politiek bewust. ‘Jongeren identificeren zich wereldwijd met de dominante Afro-Amerikaanse popcultuur en daarmee ook met de Civil Rights Movement. De jongeren die nu de straat op gaan, willen echt verandering; een nieuw sociaal contract.’” Je leest het hier.

Ook in Nederland gingen veel jongeren voor het eerst demonstreren in support van de wereldwijde beweging Black Lives Matter. Bekijk het nieuws erover op NOS.

%d bloggers liken dit: