Review: The Black Archives

Nicole Sanches, 26 juni 2020

The Black Archives is een historisch archief en expositieruimte in Amsterdam, in het culturele centrum Vereniging Ons Suriname.

The Black Archives bestaat uit verschillende boekencollecties, archieven en artefacten die het nalatenschap zijn van zwarte schrijvers en wetenschappers. De meer dan 5000 aanwezige boeken in de collecties gaan over racisme en race issues, slavernij en (de)kolonisatie, gender en feminisme, sociale wetenschappen en ontwikkeling, Suriname, de Nederlandse Antillen, Zuid-Amerika, Afrika en meer. Hieonder vallen toonaangevende en zeldzame collecties, zoals:

  • Heilbron Collectie
  • Huiswouds Collectie
  • Willemse Collectie
  • Archieven en boekencollectie van Vereniging Ons Suriname

Begonnen als ‘grassroots’, maar inmiddels is The Black Archives niet meer weg te denken uit de culturele sector als erfgoed instelling. Een van de meest bezochte tentoonstellingen was een samenwerking met kunstenaar Brian Elstak. De huidige tentoonstelling over de strijd en het nalatenschap van 100 jaar Surinamers in Nederland, brengt in beeld wat de vele facetten, barrières en overwinningen zijn geweest die hebben geleid tot de Surinaamse gemeenschap van vandaag. In een tijd waarin uitsluiting en racisme hyper-actueel is geworden, is deze tentoonstellingen van essentieel belang om te herinneren waar ‘het Nederland van vandaag’ uit voortkomt.

%d bloggers liken dit: